maanantai 26. lokakuuta 2009

Pumpkin pie with a twist


Haluan rohkaista kaikkia padan ääressä viihtyviä kokkaamaan kurpitsasta; lauantai-illan vieraille kokattu kurpitsarisotto oli meinaan sellainen suksee, etten edes kuvaa ehtinyt saada, kun lehtipersiljalla ja parmesaanilastuilla koristellut annokset oli kauhottu kitusiin ja pannusta kaalittu viimeisetkin rippeet santsikierroksella. Muistuttaisin, että puhumme nyt ihan oikeasta risotosta arborio-riiseineen, emme sellaisesta Ben-setä-tonnikala-hmp -sekoituksesta, mitä koulun keittiössä tarjoiltiin. Todennäköisesti tästä risotosta tulee uusintakokkailu tulevana viikonloppuna, jolloin tarjoilen teille reseptin kuvien kanssa.

Isosta kurpitsasta riitti kuitenkin myös piirakkaan. Tätä äkkimakeaa herkkua on vielä muutama pala jääkaapissa tallella - vaikka hyvää oli, niin sen verran on makiaa, ettei tuosta noin vain katoa kertaistumalta vuuallinen pumpkin pieta. Tekele oli yhdistelmä gluteenittoman pohjan reseptiä yhtäältä ja kolmea eri kurpitsapiirakan reseptiä toisaalta, sekä aimo hyppysellistä mutu-tuntumaa ;)

Sekä piirakkaa että risottoa varten osa kurpitsasta täytyy soseuttaa (ellei sitten vieraile esimerkiksi Helsingin keskustan Behnford'silla ostamassa kurpitsaa purkissa). Koska oma kurpitsamme oli koverrettu jo tässä vaiheessa, katsoin helpoimmaksi tavaksi paistella kurpitsan sisälmyksiä pannulla miedolla lämmöllä jokusen 10-15 minuuttia ja soseuttaa sitten blenderillä soseeksi. Jos kyseessä olisi ollut pelkästään ruuanlaittoon varattu kurpitsa, olisi sen myös voinut puolittaa ja tuikata uunipellille leikkauskohta alaspäin, antaa hautua uunissa, leikata, poistaa kuoret ja soseuttaa sitten.

Täytettä varten tarvitset:
5 dl kurpitsasosetta
purkillisen kondensoitua maitoa
2 kananmunaa
1 teelusikallinen vaahterasiirappi-aromia (meikä heitti sekaan reilun lorauksen ehtaa tavaraa eikä mitään aromeita ;) )
1 teelusikallinen jauhettua kanelia
1/4 teelusikallinen (ruusu)suolaa
1/4 teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää

Sekoita täytteen ainekset keskenään, mutta muista antaa itse tehdyn kurpitsasoseen jäähtyä ennen sekoittamista - muutoin kananmuna juoksettuu.

Twisti tulee tässä: kuorruta piirakka saksanpähkinäkuorrutuksella, johon tarvitset:
1 dl fariinisokeria
1 dl hienoa vehnäjauhoa
1 teelusikallinen jauhettua kanelia
4 ruokalusikallista kylmää voita
2 dl murskattuja saksanpähkinöitä
(lorautin itse vielä tähänkin hitusen vaahterasiirappia)

Sekoita fariinisokeri, jauhot ja kaneli keskenään. Lisää voi pieninä paloina, "nyppien", kunnes jauhot ovat sekoittuneet voihin. Lisää lopuksi pähkinät, sekoittele. Pähkinät kannattaa murskata palasiksi pussin sisällä, eikä esimerkiksi blenderissä, jossa ne suotta menevät ihan murusiksi.

Pohja (gluteeniton):
2,5 dl riisijauhoa
1,25 dl perunajauhoa
1,25 dl gluteenitonta hienoa vehnäjauhoa (tai tavan tallaajille tavallista hienoa vehnäjauhoa)
3 teelusikallista (inkkari)sokeria
1/4 teelusikallinen sokeria
2 teelusikallista jauhettua kanelia
8 ruokalusikallista kylmää voita
1 kananmuna
2 ruokalusikallista omenaviinietikkaa (itse käytin omena-hunajaviinietikkaa)
vajaa desi jääkylmää vettä - tai vähemmän, vain riittävästi sitomaan taikina yhteen

Sekoita kuivat aineet - mausteet mukaan lukien - keskenään. Lisää kylmä voi pieninä paloina taikinaan, "nypi" tai sekoita haarukalla, kunnes jauhot ovat sekoittuneet voihin ja taikinasta on osapuilleen herneen kokoisina mykyinä. Lisää seokseen kananmuna ja viinietikka, sekoittaen keskeltä kulhon sivuille. Lisää sen jälkeen kylmää vettä pienenpienissä erissä, vain sen verran, että taikina pysyy kasassa. Varo lisäämästä liikaa!

Taikinan voi valmistaa jääkaappiin jo vaikka edellisenä päivänä, kunhan sen säilyttää ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa. Itse en koskaan kauli (etenkään gluteenitonta) taikinaa levyksi, vaan laitan sen pallona piirakkavuuan keskelle ja painelen sen sormilla (kostuta tarvittaessa räpylät) vuuan pohjalle ja reunoille. Ainakin tällä reseptillä pumpkin piesta tulee tavallista marjapiirakkaa korkeampi, joten mitä korkeampireunainen vuoka, sen parempi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun pohja on vuuassa, kaada kurpitsatäyte vuokaan ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Vähennä tämän jälkeen lämpöä 175 asteeseen, ja paista vielä 30 minuuttia lisää. Ota piirakka uunista, lisää pähkinäinen kuorrutus (pieninä nokareina tasaisesti piirakan päälle - sulaa sitten uunissa leviten kuorrutteeksi) ja palauta baagelssi uuniin, paistaen vielä kymmenen minuuttia 175 asteessa. Anna jäähtyä ennen tarjoilua!

Tällä reseptillä tehty pumpkin pie on niin kerta kaikkisen makiaa, ettei se kaipaa minkään sortin kermavaahtoja kyytipojaksi, ainoastaan mukillisen vahvaa kahvia. Vielä ehtii leipaista monet piirakat Halloweeniksi! Vinkkinä mainittakoon, että isosta kurpitsasta saa paitsi soseet piirakkaan ja risottoon, ja vielä jää kasvissosekeittoon useampi desi kurpitsasosetta. Niin tai siihen toiseen erään taivaallista risottoa... :)

Lähimarketista löytynyt purkillinen kondensoitua maitoa näyttää vähintäänkin epäilyttävältä; tekstit saksaksi ja venäjäksi, ja sokeripitoisuus järkyttävät 45% aineksesta. Nam! ;)

5 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Varmaan herkkua!!! :P

Katja kirjoitti...

Kuulostaa takuuvarmalta herkulta mutta kyllä aivan liian monimutkaista mun kokkauksiin :D En mä ikinä muistais säätää uunista lämpöjä uudestaan, saatikka välillä lisäillä jotain.

S kirjoitti...

Juu minäkin tulisin vaan syömään tota, en jaksais keskittyä noin mutkikkaaseen ohjeeseen...

Mari Wee kirjoitti...

Voi hyvä tahto teitä! Kokkaillessa hermo lepää, ja jälestä päin vatsa ja vieraat kiittää ;)

Anne kirjoitti...

Pumpkin pie kuulostaa kyllä herkulta, mutta taidan jättää taitavammille sen teon ja odottaa kieli pitkällä sitä kurpitsarisoton ohjetta *slurps* :)