maanantai 15. kesäkuuta 2009

Pallokala karppaa

Mulla on rekisteriin merkityn ev.lutin lisäksi toinen uskonto, jonka nimeen olen valmis vannomaan käsi muutaman vähähiilarisen kokkikirjan päällä - karppaus. Olen menestyksekkäästi laihduttanut ankaralla karppauksella (ja tottahan toki menestyksekkäästi lihonut menetetyt kilot takaisin siirtymällä kiireiseen työelämään ja normaaliruokavalioon, kuinkas muuten). Siitä lähtien olen yrittänyt tarkkailla "höttöhiilarien" saantiani kriittisin silmin, mutta kunnon karppailu on jäänyt kovin kuuriluontoiseksi. Muistan muutaman vuoden takaisesta karppauksestani mahtavat energiapuuskat ja vähäunisuuden, joista Mimon mutsikin on hehkuttanut karppitaipaleensa alkuun; tässä viime aikojen väsymyksessä ja sairastelukierteessä taannoinen vireystila on alkanut kuulosta uskomattoman ihanalta, josta syystä myös minä olen taas alkanut rajoittaa hiilareita rankalla kädellä. Tietyllä tavalla palaan tässä juurilleni: blogistin uranihan alkoi Läskiblogilla Vauvan puolella (vaikkakin on todettava, ettei ko. blogin olemassaoloaikana kummoisia tuloksia tullut, painan kuitenkin nyt kymmenisen kiloa vähemmän kuin blogin aikana koskaan :D).

Olen kokeillut karppitaipaleellani kaikkea kunnon Atkins-mätöstä pekoneineen aina hyväkarppaamisen maltilliseen ja hiilihydraattitietoiseen elämäntapaan asti. Parhaimmat tulokset minusta saavutetaan yhdistämällä noin puolen kilon päivittäinen kasvisten syönti kevyisiin proteiininlähteisiin ja riittävään liikuntaan sekä alle 40 gramman päivittäiseen hiilihydraattisaantiin. Finelin ravintoainetiedot ja karppifoorumi ovat päivittäisessä käytössä silloin, kun aktivoidun ruokavalion tarkkailun ja kohentamisen suhteen. Olen melko tylsä ruokailija - jaksan siis hyvin melko yksitoikkoista ruokavaliota, niin kauan kuin maut ovat omille makunystyröilleni kohdallaan - mutta aina karppaamisen alkuun kaupassakäynti ja ateriasuunnittelu vaativat oman aikansa. Myöhemmin kaupassakin voi piipahtaa lukematta ensin kahta tuntia pakkausselosteita Prisman hyllyväleissä.

Tiedän jo nyt, että tuoreet vesimelonit, mansikat ja ananas tulevat huutelemaan minulle tiskeiltä kovaan ja surkeaan ääneen, josta johtuen kärryyn varmasti tulee joskus valittua hedelmää ja kotimaista marjaa yli 40 gramman edestä. Pääasia, että pystyn vaimentamaan kanapastan ja jäätelön kutsuhuudot :D Kunnon liikunalle on edelleen hitusen vaikea löytää aikaa, joka ei olisi joltain vielä tärkeämmältä pois, mutta pientä lenkkiä ja Pilates-harjoittelua olen yrittänyt mahduttaa aikatauluuni. Odotan innolla myös Mimon mamin ruokailuvinkkejä, jos hän niitä blogissaan joskus päivän tapahtumien ohella jaksaa jakaa.

Oma karppipäiväni voi näyttää esimerkiksi tältä.

Aamupalalla kaksi kuppia kahvia maitotilkalla, 100 grammaa munajuustoa.

Lounaalla iso salaatti (vihreää salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, punasipulia), jossa seassa esimerkiksi kanan rintafilee. Kastikkeeksi öljy-balsamicosekoitus.

Päiväkahvit tilkalla maitoa.

Päivällisellä esimerkiksi kesäkurpitsa-tomaatti-sipuliwokkia, pieni pihvi ja lusikallinen ranskankermaa "kastikkeeksi".

Illalla ehkä muki teetä. Päivän mittaan runsaasti vettä. Joskus illalla mänöö pikkuporkkanaa tai muuta.

Vinkkejä karpeilta otetaan ilolla vastaan!

5 kommenttia:

jarna kirjoitti...

Juu, kuten tiedät olen ihan myönteisin mielin karppauksen suhteen, mutta tautikierteen ja väsymyksen lopettamiseksi suosittelen
-vahvaa B-vitamiinikuuria esim. Neurovitan
-kalaöljykapseleita kunnollisia, esim. lysi ja vahvana versiona
-d-vitamiinia (vaikka onkin kesä, niin 10 yksikköä lisänä)
-c-vitamiinia 1000mg/vrk
-maitohappobakteereja (purkista tai hapankaalia päivittäin)

lastenvaatefriikki Tuusis kirjoitti...

Mä voisin syödä jos joku shoppaa ja tekis, eli tuntuu ettei ole aikaa tuohon aloittamiseen, plus imetän joten vielä en ole innolla ottanut ohjeista vaaria mutta eiköhän sekin aika tule kun joskus 14vuotiaana Jade lopettaa tissin ;)

-J- kirjoitti...

Jarna, meillä on käytössä monivitamiinitabletti sekö itsellä että tenavalla, päivittäin. Maitohappobakteerien ja vahvan B-vitamiini suhteen kallistuisin ainoastaan kuurin puolelle - maitohappobakteereillahan on taipumus lisääntyä elimistössä, joten jatkuvalla syönnillä voi olla pikemminkin haitallisia kuin suotuisia vaikutuksia. Minuun on pistetty B12-vitamiinia monesti ihan lääkärissä, ja sieltä on vinkattu, että näitä 1000-prosenttisia pillereitä ei tulisi syödä kuin kuureissa. Mene ja tiedä sitten...

jarna kirjoitti...

Kirjoitin:
-vahvaa B-vitamiinikuuria esim. Neurovitan =D

-J- kirjoitti...

Jarna: katos vaan, niinpä kirjoitit. Kiireessä luin ilmeisesti vain osan sanoista :D

Tuusis: ainahan voi karpata niinkuin minä jokunen vuosi sitten; hakemalla lounaan poikkeuksetta Hesestä, kanasalaatin ja light-cokiksen :D Mukana tulevan leipäpalan söi aina koira :D