keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Budjettiriihi ja haaste

Tämän kirjoitelman tapahtumapaikkana ei ole Arkadianmäki. Ja mikä päivä se keskiviikko on haasteen esittämiseen? Kuu kuitenkin vaihtuu, ja olin luvannut itselleni lokakuussa paitsi palautua ulkoilun ja ruokailun suhteen ruotuun lepsuillun kesän jäljiltä sekä järjestää ja tilata digikuvat neljän vuoden ajalta, myös tehdä kuukaudenmittaisen kokeilun, jossa merkkaan joka ikisen tulon ja menon muistiin, ja tarkastelen kuukauden päätteeksi tilannetta asteen verran viisaampana siitä, mitkä ovat tämän talouden todelliset menot, mistä voi nipistää, jos tarve vaatii, mihin nyt menee muuten vain enemmän kuin laki sallii ja minne olisi mahdollisesti varaa tehdä rahansiirtoja enemmänkin.

(Vähäiset) tulot on suhteellisen nopeasti kirjattu ylös; käytettävä summa on tiedossa. Sen sijaan menoista minulla on melko hatara käsitys. Okei, on vuokra, asuntolainan lyhennys ja korot, sähkö ja seutulippu. Siinäpä ne oikeastaan ne pakolliset. Vai? Hups, vakuutukset puolivuosittain, useampi satanen kerralla. Sehän pitää jakaa joka kuukaudelle. Samoin nettimaksu. Puhelinlasku. Lehtitilaukset. Näitähän piisaa.

Meinasin iskeä nyt ensinnä kaikki kuitit talteen ja käydä kuun lopussa läpi, mikä kuuluu mihinkin menoluokkaan. Jos oikein innostun, saatanpa huvin vuoksi ympyröidä jokaisesta kuitista sen, mitä ilman olisimme oikeasti voineet olla. Toivottavasti mahdollisimman moni kassamyyjä jättää kysymättä minulta: "haluatko kuitin?", jotta vältyn tältä ikävältä toimenpiteeltä, sillä luulen, että niin minun kuin monen muunkin ostoskorissa on aika paljon turhaa. Kuukauden päätteeksi pistän summat alekkain ja katson, mitä tuleman piti. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi Taloussanomien budjettilaskuri, ruutupaperi tai pikainen Excel-väkerrys.

Haastan kaikki ne, joille on hitusenkaan epäselvää, minne rahat menevät (Tuusis, älä sinä vaivaudu, minä voin suorilta jo kertoa mihin ne sulla menevät :D) tallettamaan kuukauden ajalta kaikki ostoskuitit ja selvittämään tämän mysteerin.

11 kommenttia:

Aamunkukka kirjoitti...

Mä tunnustan, jo tekeväni tätä;-)
mä säästän kaikki kuititkin; hullua mutta totta. Siivoan kirjanpito-pinkkani toki säännöllisin väliajoin; muuten tarvitsisin arkistoholvin mapeilleni..
Mutta hyvä on mustaa valkoiselle laittaa. Isommista ostoksista kuitit ja ohjeet kannattaa tosiaan laittaa talteen, vaihdot ja reklamaatiot ovat hoituneet sujuvasti, kun on dokumentit olleet tallessa.

Lottovoittoa odotellessa...

Henna kirjoitti...

Yritin tätä jo muutama kuukausi sitten, mutta homma jäi kesken, kun en jaksanut sitä kuittien mieletöntä määrää! :D

Katja kirjoitti...

Äh, mä teen tota jo ihan rutiinilla mutta silti ne rahat katoavat, minne? No osin ihan vaan sukkaostoksilla :D

-J- kirjoitti...

Katja: epäilemättä juuri niillä sukkaostoksilla! :D

Henna: luulen/pelkään, että tarkastelukuukauden ajan minua hillitsee ostoksilla hieman se ajatus, että kuitteja pitää jälestä pitäen tarkastella. No, voittohan se on sinällään sekin :D

Aamunkukka: mullakin on isompien ostosten kuitit kenkälaatikossa, manuaalien kaverina tallessa. Nyt pitää vaan harjoitella nämä pienemmätkin säästämään eikä ryttämään lähimpään kassanpäädyn roskikseen...

Nina kirjoitti...

Mäkin olen tehnyt tuota jo vuosia, tiedän muutaman euron tarkkuudella tuloni ja menoni. Päivitän excelin lähes päivittäin joten tilastointi on ihan reaaliaikaistakin.

milla kirjoitti...

Meillä myös harrastetaan tätä ihan vakkarina, exeliin kirjataan menot ja tulot.
Välillä tarkastellaan ruokakauppa kuittien sisällöt tarkemmin mutta yleensä kaikki listataan vain kohtaan ruoka. Mutta silloin kun nekin erittelee pakollisiin ja ei pakollisiin niin on kyllä ollut ihan mielen kiintoisia summia.

kaari kirjoitti...

Olen tehnyt tuota joskus ja oli kyllä hyödyllistä.

Nyt tuloni vaihtelevat, joten niitä ei paljon voi ennustaa.
Voisi kyllä olla hyödyllistä tehdä taas listaa. Ihan säännöllisesti vuosikausia en varmaan jaksaisi kaikkea ylös merkata.

-J- kirjoitti...

Ooo, ollaanpa täällä valveutuneita! Minäkin olen muutama vuosi sitten seurannut kaikkia menoja päivittäin vuoden ajan. Kuukausi saa tällä erää riittää. Täytyy sanoa että kulujen seurannalla silloin taannoin oli selkeästi alentava vaikutus kulutukseen, sen huomasi vuoden kehityksestä.

lastenvaatefriikki Tuusis kirjoitti...

Heh, en mä tekisikään! =) sä oot niin ihana.

Milla Lappalainen kirjoitti...

Pakkohan tähän on nyt kommentoida! Pidin ensimmäisen vaihtokuukauden menoista kirjaa ja ynnäsin summat allekkain muutama viikko sitten ennen äidille soittamista. Summa oli pakko puolittaa ennen äitiraukalle kertomista :-P Kyllä sitä muutamista euroista kertyy valtava rahavirta, se täytyi itsekin uskoa. Hullua piipertämistä kuittien kanssa nyhvääminen oli, totesin siis kirjanpito-operaatioiden jälkeen että nyt riitti, rahaa menee ja sillä sipuli. Menköön! (vanhempien kukkaron nyörit joustaa) XD

poikien äiti kirjoitti...

mä olen kanssa joskus vuosia sitten seurannut tarkemminkin tuloja/menoja, enää en. tosin säästän kaikki pk-kuitit, koska liitän ne tiliotteisiin =D joten seuranta ei olisi edes kovin hankalaa, koska yleensä kortilla tulee maksettua. mieheni usein kehoittaa excelöimään lastenvaatehankinnat, on jopa tehnyt mulle siihen taulukonkin, mutta en ole lämmennyt ajatukselle ;o) muutaman kuukauden sitä joskus vuosi sitten täytin ja totesin, että voisihan sitä rahansa ehkä paremminkin käyttää =D