lauantai 17. lokakuuta 2009

Ruokalistalla

Viikonloppuna jää enemmin aikaa kokkailla - lue kuoria, pilkkoa ja paloitella. Olen tosi huono seuraamaan minkään sortin reseptejä; enempi meillä mennään mutu-tuntumalla ruuanlaiton suhteen. Idea ihanaan porkkanakeittoon on isältäni, mutta varsinaisen reseptin kadotin jo kauan aikaa sitten. Voisin syödä tätä kirpakkaa keittoa kerrallaan vaikka viikon, niin on suun mukaista.

Sitruunainen porkkanakeitto

2 kg porkkanoita
noin 300g palsternakkaa
pari keltaista sipulia
noin 100g hasselpähkinä-, manteli- tms. rouhetta
pari kasvisliemikuutiota tai kasvisliemijauhetta; meillä käytettään Reformikeskuksen luomukuutioita tai -jauhetta

Kuori ja paloittele kasvikset. Pyörittele niitä pannulla tilkassa rypsiöljyä, noin kymmenkunta minuuttia, kunnes ottavat vähän väriä pintaansa - irrottaa kivasti makuja. Hulauta ainekset isoon kattilaan, lisää vettä kunnes kasvikset juuri ja juuri peittyvät, lisää liemikuutioita valmistajan ohjeen mukaan, suhteessa veden määrään. Keittele melkein kypsäksi, lisää keittämisen loppuvaiheessa pähkinä- tai mantelirouhe. Soseuta. Nosta vielä pytty liedelle ja lisää kiehuvaa vettä niin, että keiton paksuus on sopivaa. Lisää yhden sitruunan mehu, älä enää keitä. Tarkista maku, ja tarjoile! Maistuu mainiolta vielä parinkin päivän perästä. Saanen huomauttaa, ettei keittoon tule kerman hiventäkään, mutta maku on uskomattoman täyteläinen.



Ja jälkkäriksi:

Kaura-omenapaistos

omenoita: meillä käytettiin ihania kotimaisia lähiomppuja
kaurahiutaleita
ehtaa voita
inkkarisokeria
tilkka vettä
tarjoiluun vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Pilko omenat. Ne voi myös kuoria - meillä tenava ei syö kuoria, joten on helpompi poistaa ne ennen valmistusta. Voitele uunivuoka, lado vuokaan omenanpalat, huraus kaurahiutaita (enempi tai vähempi, ihan sama), ainesten määrästä riippuen desi tai pari vettä, omenoiden happamuusasteesta riippuen sopivasti sokeria (intiaanisokerista hyvä maku ja kiva väri sekä tietysti enemmän ehtaa luonnontuotetta) sekä muutamia ohuita siivuja voita sinne tänne ainesten päälle. Peitä koko komeus foliolla, pistä uuniin pariinsataan asteeseen noin kolmeksi vartiksi. Pyörittele paistosta muutaman kerran paistumisen aikana, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Poista sitten folio ja anna paistoksen saada väriä pintaansa uunissa vielä vartin verran. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jätskin kera. Meillä on tylsästi melkein aina valmiskastiketta, sillä tunnun polttavan pohjaan kaikki muut maitopohjaiset soosit paitsi lasagneen ja moussakaan tarvittavan bechamel-kastikkeen.

2 kommenttia:

Kotiäiti kirjoitti...

Hmm, uppoaiskohan mun miehiin tuo porkkanakeitto... Vois kokeilla! Ja tuota jälkkäriä kans :)

Mari Wee kirjoitti...

Meillä ainakin uppos kohtuullisesti; pienempään jopa hanakammin kuin isompaan, sen piti vähän natista, ilmeisesti näön vuoksi ;)